Lavinolycka i Kanada.

Tänkte kanske att det är dags för ett seriöst inlägg.

Mellan den 25-26 dec föll det över en meter snö i Jackson Hole i USA vilket resulterade i ganska stor lavinfara. Även områden intill liften som är "in bound" som det kallas är farliga hur säkert man än tror det är. Den 27e gick en lavin under en av liftarna om jag fattade det rätt vilket begravde den 31 årige David Nodine. David hittades efter bara 10 min men det gick inte att få liv i honom. :(

Även Kanada har fått problem med laviner, Igår drog en lavin över ett grupp skoteråkare i British Colombia och begrade samtliga sju personer. En annan grupp på 4 åkare hörde deras rop och åkte till undsättning. Oturligt nog gick ytterliggare en lavin när det grävde efter begravda och begravde ytterliggare personer. två undkom lavinen och kunde gräva fram ytterliggare en person. På grund av det hårda vädret och lavinfaran fick det avbryta sökandet som senare kunde återupptag. Sju av personerna har hittats döda och ytterligare en saknas fortfarande när jag skriver detta, sökandet ska återupptas idag.

Alperna har haft helt sjuka snödump hittils och snödjup på över 3 meter, dock inte st, Anton tråkigt nog. Men vad jag har hört har det trots allt varit ganska lungt med laviner. Så långt har det varit ganska lite turister men nu när högsäsongen dragit igång, och oerfarna åkare utan någon utrustning ger sig ut i pudret händer det för det mesta olyckor. Man kan aldirg veta var eller när en lavin ska gå. Det gäller att ta det försiktigt och hellre låta ett underbart åk vara än att riskera sitt och sina vänners liv. Förra året klarade sig st, Anton helt utan dödsfall (bortsett från en hjärtattack på afterskin), och jag hoppas att året blir lika lungt. Vill kunna träffa alla skiums om jag kommer ner till påsk igen och vill inte höra att någon omkommit i en lavinolycka. I februari 2006 omkom 2 svenska snowboardåkare här i st, Anton begravda i en lavin, nått som berört många här nere.

Laviner är verkligen inget att leka med, hela marken försvinner under en innan man hinner reagera och man sugs ner under snön. Laviner har några extrema krafter, för 20 år sen förstördes stora delar av centrala st, Anton av en lavin. Laviner bryter av träd på mitten och krossar allt i sin väg så man ska ha respekt för dem.



Kommentarer
Postat av: Linda

Person 3..... när?

2008-12-30 @ 18:51:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0