Slöjförbud i skolan?

Nu är detta ämne på tapeten igen och det är ju verkligen inte första gången. Man har nu slagit fast att alla ska få gå i skolan oavsett klädsel och där ibland burka/heltäckande slöja, men att lärare i undantagsfall ska kunna neka undervisning pga detta. Undantagsfallen kan vara laborationer, eller andra moment där det kanske inte passar sig att dölja sitt ansikte eller riskera att brinna upp. Självklart är jag för religionsfrihet, folk ska få tycka och tänka va de vill, men när det börjar gå ut över skolan känns det lite jobbigt.

Många tycker väl att man självklart ska få klä sig och se ut hur man vill utan att bli "diskriminerad" för det. Men man får tänka sig in i lite olika situationer för att förstå att det faktiskt skapar lite problem.

Tentor:
Hur ska man veta vem som skriver tentan om man har heltäckande kläder på sig som inte visar ansiktet? Visst att man antagligen får gå in i ett enskillt rum och visa vem man är och legitimera sig. Under 5 timmars tenta behöver man slå en drill eller två och vem ser om någon byter plats med en annan person om två st har likadana heltäckande slöjor på sig.

Prestationsbedömning:
Tror det är ganska svårt som lärare att göra en presationsbedömning av en person om man inte har ett ansikte på människan. Nu på högskolan så görs ju alla bedömningar i stort sett rakt av på tentor, men på gymnasiet fungerar det ju lite anorlunda och speciellt på estetiska linjer där du kanske ska spela något instrument. Hur vet läraren vem som sitter på stolen framför honom/henne och spelar?

Laborationer/slöjd:
Här är det ju rent av livsfarligt med löst hängande kläder lite beroende på vad du håller på med. Även här är ju betyget prestationsbedömmande och läraren kan nog behöva ett ansikte på personen h*n ska sätta betyg på.
Jag hade nog haft ganska svårt att jobba med en person ansikte mot ansikte när man faktiskt inte har något ansikte på den andra peronen. Visst det kan väl jämföras lite med att snacka med någon över tel/internet men det är ändå inte riktigt samma sak.

Lärare ska för att underlätta kommunikationen, med elever där man inte ser ansiktet, ställa kontrollfrågor till dessa personer. Många kontrollfrågor blir det :P

En länk till artikeln i DN

Dagens Citat:

"När kommer oskyldiga människor att komma i vägen för de här kulorna också?"
//Ilmar Reepalu (S) pratar om dödsskjutningarna i Malmö där än så länge inga "oskyldiga" har blivit träffade enligt Ilmar ;)

Året som gick.

Lagom tills man lärt sig skriva 2011 när man ska skriva ett datum, så ska man byta årtal och nu skriva 2012. Kommer väl ta ytterliggare ett år innan man vänjer sig, men jag får väl skylla på ålderns rätt som Uno hade sagt.

Tänkte bara göra en kort liten sammanfattning på året som gått.

Året började både bra och dåligt då vi drog iväg ett gäng till Österrike, Bad Gastein, 1 januari för att åka lite skidor men besvikelsen va ganska stor när man väl kom dit. Plusgrader och inte en fallande snöflinga på hela veckan återspeglar vår vistelse ganska bra men vi hade ändå stundtals rätt bra åkning faktiskt. Fotade tyvärr inte i närheten av vad jag hade tänkt men blev inte riktigt tid till det. Vi hade ett par riktigt roliga utekvällar och mitt starkaste minne är väl den enarmade killen som jag fick för mig skulle va helt snuskigt bra på limbo (???) men som va ganska värdelös.
Resan i sig får väl 7/10 snöflingor men inget slår kära st.Anton.

 

Tänkte skriva nått kort om varje månad men fastnade direkt på februari och hittar inget att skriva så blir bara lite blandat om vad som hänt 2011. =)

Har gjort 2 kortare resor till Varberg 2011. Den ena blev 2011 när vi åkte upp för att gratta Jennha som fyllde 25år, gammalt värre. Blev en rolig helg där uppe och jag får väl säga att vi va allt annat än snygga i våra utklädnader.
Andra trippen blev för den årliga vandringen 20km Hofman som blivit lite av en tradition nu. Jag ska inte säga att vi är mycket snyggare här, men skillnaden är ju att alla hundratals vandrare ser fula ut så ingen skada skedd.
Tanken va att ta det lite lugnare detta året då vi gick lite väl fort första. Men tävlingsmänniskor som vi är gick vi i mål på en tid runt 5 tim, inte alls lugnare än året innan men va gjorde det när vi hade oerhört roligt hela vägen. Året 2011 va även året då vi kom ut på krogen för första gången, av två, efter Hofman.
För att sammanfatta helgen så spydde två vandrare efter 3 öl, en av dess somnade även i en park senare på kvällen, en tredje fick sin kamera stulen men återlämnad efter 6 månader med alla bilder kvar. Nästa år hoppas vi på fler vandrare i Y-front. Intresseanmälan kan göra till mig när som =)

 

 

Det största som inträffade detta året va nog att jag och Cissi flyttade ihop här nere på Studentlyckan. Vi bor nu i en liten två som vi sedan en tid tillbaka även delar med en liten katt vid namn Honeydew. Även om denna krabbat retar gallfeber på mig och kan driva mig till vansinne så är hon så otroligt söt att man inte kan vara arg på henne.

 

Sommaren avslutades på bästa sätt då jag och min kära barndomsvän Jonas aka Mono hade vår 25-årsfest ihop i min familjs stuga uppe i Dalsland. Efter väldigt mycket planering, stora inköp och stressande inför festen fick vi till slut till ett jäkla kalas med många goda vänner där vi bjöd på mat och dryck och det verkar som det var en mycket uppskattad helg i skogarna. En helg jag sent kommer att glömma, vill tacka alla som gjorde den möjlig. Ett litet extra tack till Johan och Viktor som spelade och underhöll =)

Till slut va man ju dock tvungen att bege sig ner mot en ny temin på skolan, och man har nu passerat hälften av sin utbildning om man ska tro schemat. "Bara" 2.5 år kvar nu, men det känns fortfarande som en hel evighet. Började året med att vara något av en hjälpfadder åt faddergrupp 5, ett gäng sköna nollor, några klappträn och några sköna figurer men ska nog inte gå in på namn. Men förra årets grupp va självklart lite lite bättre ;)

 


Fester har det allt livit en hel del under året och de flesta har vart nu under hösten känns det som även om man festade mycket mer förra året. Många sena kvällar/tidiga mornar har det blivit på gott och ont. Man är ju inte 20 längre så att säga och det sätter sina spår dagen efter och att festa flera dagar i rad som man lätt kunde göra förut är inte längre en dans på rosor om man säger så, men man gör så gott man kan. Skulle kunna göra ett litet kollage med festbilder från året, men det får bli senare. BIlder från Beerpong, Ölresan, Hofman, Stugfesten, Nollningen mm mm.

Året har i helhet varit riktigt kul och jag ser fram emot ett ännu bättre år iår även om det inte blir någon skidåkning 2011/2012. Anledningen är att jag ska spara pengar och hoppas på att komma iväg till Kanada nästa vinter. Får se vilka som hakar på ;)

Årets Citat:

"Man får suga länge om man vill ha munnen full" //Adam Johansson


RSS 2.0