Dagens fråga


Varför viftar en hund på svansen?


Kommentarer
Postat av: Anonym

En glad hund viftar på svansen åt höger. En rädd hund viftar mera åt vänster. Det visar ny forskning som utförts av vetenskapsmän vid universiteten i Trieste och Bari i Italien och som refereras i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.



Enligt forskarna visar hundens beteende på att den, liksom människan, har två hjärnhalvor som fungerar inom olika områden. Det är sedan tidigare känt att människor som upplever positiva känslor som kärlek, trygghet och lugn gör det i vänster hjärnhalva. Den högra hjärnhalvan däremot förknippas med negativa känslor som rädsla och depression.



Eftersom hjärnhalvorna kontrollerar den motsatta sidan av kroppen innebär det en del intressanta effekter. Bland annat har det visat sig att fåglar spanar efter fiender med det vänstra ögat eftersom den högra hjärnhalvan har hand om faror och hot.



Eftersom hundens svans sitter mitt emellan de båda kroppshalvorna frågade sig forskarna hur den skulle påverkas av de båda hjärnhalvornas sätt att fungera. I ett försök med 30 hundar av olika raser lät man hundarna få se fyra olika testobjekt: husse eller matte, en okänd person, en katt och en okänd och dominerande hund.



Resultatet blev tydligt. När ägaren visade sig för hunden viftade den på svansen med en övervikt åt höger sida medan den okända människan fick betydligt mindre svansaktivitet men också den med en övervikt åt höger.



Också katten – som sågs som ett intressant objekt att jaga - fick svansen att vifta mer åt den högra sidan än åt den vänstra men inte lika kraftigt som när hunden fick möta en människa. Men när hunden konfronterades med en annan, okänd, hund blev viftandet allt mer vänsterorienterat.



Att djur påminner om människor när det gäller hjärnans sätt att fungera visas också när det gäller insekter. I en intervju med tidningen International Herald Tribune säger Lesley Rogers, neurobiolog vid University of New England i Armidale i Australien att bin har lättare att lära sig saker genom den högra antennen.



Lesley Rogers ger fler exempel på hur djur använder de olika hjärnhalvorna:

Kycklingarna använder helst sitt vänstra öga för att leta efter mat och höger höga för att spana efter hökar.

Kameleonter visar större aggressivitet när de tittar på en annan kameleont med sitt vänstra öga.



Djur kan alltså göra två saker samtidigt. Något som vi människor försöker göra en stor del av vår tid.

2010-02-03 @ 09:58:58
Postat av: A.S

Hundens vänster, eller mitt vänster? : D

2010-02-05 @ 00:37:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0