Slöjförbud i skolan?

Nu är detta ämne på tapeten igen och det är ju verkligen inte första gången. Man har nu slagit fast att alla ska få gå i skolan oavsett klädsel och där ibland burka/heltäckande slöja, men att lärare i undantagsfall ska kunna neka undervisning pga detta. Undantagsfallen kan vara laborationer, eller andra moment där det kanske inte passar sig att dölja sitt ansikte eller riskera att brinna upp. Självklart är jag för religionsfrihet, folk ska få tycka och tänka va de vill, men när det börjar gå ut över skolan känns det lite jobbigt.

Många tycker väl att man självklart ska få klä sig och se ut hur man vill utan att bli "diskriminerad" för det. Men man får tänka sig in i lite olika situationer för att förstå att det faktiskt skapar lite problem.

Tentor:
Hur ska man veta vem som skriver tentan om man har heltäckande kläder på sig som inte visar ansiktet? Visst att man antagligen får gå in i ett enskillt rum och visa vem man är och legitimera sig. Under 5 timmars tenta behöver man slå en drill eller två och vem ser om någon byter plats med en annan person om två st har likadana heltäckande slöjor på sig.

Prestationsbedömning:
Tror det är ganska svårt som lärare att göra en presationsbedömning av en person om man inte har ett ansikte på människan. Nu på högskolan så görs ju alla bedömningar i stort sett rakt av på tentor, men på gymnasiet fungerar det ju lite anorlunda och speciellt på estetiska linjer där du kanske ska spela något instrument. Hur vet läraren vem som sitter på stolen framför honom/henne och spelar?

Laborationer/slöjd:
Här är det ju rent av livsfarligt med löst hängande kläder lite beroende på vad du håller på med. Även här är ju betyget prestationsbedömmande och läraren kan nog behöva ett ansikte på personen h*n ska sätta betyg på.
Jag hade nog haft ganska svårt att jobba med en person ansikte mot ansikte när man faktiskt inte har något ansikte på den andra peronen. Visst det kan väl jämföras lite med att snacka med någon över tel/internet men det är ändå inte riktigt samma sak.

Lärare ska för att underlätta kommunikationen, med elever där man inte ser ansiktet, ställa kontrollfrågor till dessa personer. Många kontrollfrågor blir det :P

En länk till artikeln i DN

Dagens Citat:

"När kommer oskyldiga människor att komma i vägen för de här kulorna också?"
//Ilmar Reepalu (S) pratar om dödsskjutningarna i Malmö där än så länge inga "oskyldiga" har blivit träffade enligt Ilmar ;)

Kommentarer
Postat av: Anonym

varför slutade du skriva?

2013-02-11 @ 13:43:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0